DVD-winkel
zoeken
Onbeperkt wonen - Omroep Gelderland
Nicole Schouten en Dave Romme verhuizen in het voorjaar van 2018 met hun vier jonge kinderen naar een gloednieuw appartementencomplex. Ze gaan zorg bieden aan negen jongvolwassenen met een beperking. Hun ideaalbeeld is een microsamenleving waarin aandacht en zorg voor elkaar, de kinderen en de jongeren vanzelfsprekend is en waar het leven niet wordt bepaald vanuit regels en protocollen.
In de documentaire Onbeperkt wonen volgen we Nicole en Dave vanaf de eerste logeerpartijen van de jongeren in hun tijdelijke woning. We zien hoe ze hun ideaal proberen te realiseren en hoe het leven van alle betrokkenen een gezamenlijke vorm zoekt. In de loop van het eerste jaar loopt alleen niet alles zoals van tevoren was gedacht en wordt de droom ruw verstoord.
Onbeperkt wonen werd op dinsdag 9 maart uitgezonden bij en is te bekijken via de website van Omroep Gelderland.
Deze documentaire is tot stand gekomen met steun van het SNS Fonds, het Rabobank Stimuleringsfonds en een bijdrage van Omroep Gelderland
VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. In de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.
Langlopers
Onder de werktitel Langlopers volg ik verschillende hardlopers (trailrunners, ultralopers) die zich in hoofdzaak richten op lange afstanden. Langlopers is een langlopend (...) documentaire project, waarbij vorm en inhoud zich ontwikkelen tijdens de productie. Langlopers is een onderzoek naar de drijfveren en een inkijkje in de levens van mensen die zichzelf schijnbaar onmogelijke doelen stellen.
Jan Knippenberg Memorial
In 2016 volgde ik Irene Kinnegim tijdens de laatste Jan Knippenberg Memorial. 125 kilometer over het strand van Hoek van Holland naar Den Helder. Irene liep 86 kilometer in haar eentje op kop. Daarna werd ze ingehaald door Jan Muller die uiteindelijk als eerste finishte in 11 uur 9 minuten en 58 seconden. Irene volgde na 5:32 als tweede overall en eerste vrouw. Deze korte impressie is onderdeel van het documentaire project Langlopers.
De Zestig van Texel
De Zestig van Texelheeft zijn oorsprong in een trainingsronde van Jan Knippenberg. Het is een tweejaarlijks terugkerende ultraloop en behoort tot de belangrijkste ultra klassiekers van Nederland. Honderden lopers staan aan de start voor een rondje van 60 km. om het prachtige eiland en nog eens tientallen lopen hem heen en terug voor een 120 km. .
Voor de editie van 2017 werd ik door Martien Baars benaderd om een registratie van deze legendarische loop te maken. Door tijdgebrek kon ik niet meer doen dan wat vooronderzoek. Dit jaar heb ik in opdracht van de organisatie een poging gedaan om een serieuze registratie van het evenement te maken. De montage is opgebouwd uit verschillende fotogenieke momenten van de 120 en 60 kilometer. Daarnaast ben ik speciaal trots op de geluidsmix die ik heb kunnen maken.
Credits:
Han Savelkoel: regie, productie, camera en drone operator, geluidsopname post-productie.
René van den Elzen: camera, drone en gimbal operator, geluidsopname.
Moniek de Bakker: productie en logistiek
Going back is even worse
In het vroege voorjaar van 2014 benaderd Gideon Zadoks Michiel Panhuysen met een wild plan: De Haute Route, een klassieke alpine wandelroute van Chamonix in Frankrijk naar Zermatt in Zwitserland zou ook heel goed dravend gedaan kunnen worden. En omdat Gideon een hekel heeft aan Zwitserland en de tocht niet stoer genoeg kan zijn bedenken ze dat het dan het handigste is om ook weer terug te draven. Een en ander moet te doen zijn in een dag of 6 zo denken de heren.
Maanden van kaarten raadplegen en plannen maken volgen. De tocht wordt minutieus voorbereid. Inspiratiebron is de prestatie van Iker Karrera die op 25 juli 2012 de Haute Route tijdens een non-stop hardlooptocht in een onwaarschijnlijke tijd van 21 uur en 20 minuten volbrengt. 'Het spoor van Iker' zal het uitgangspunt van het avontuur van Gideon en Michiel worden.
De Haute Route werd in 1861 voor het eerst gewandeld door leden van de British Alpine Club. Later werd de route ook populair onder tourskiërs. De tocht kent verschillende variaties. 'Het spoor van Iker' is ongeveer 115 kilometer lang meet 15.500 hoogtemeters, komt regelmatig boven de 3.500 meter en telt vele gletsjers en passen.
Heen en terug komt dus neer op 230 kilometer en 31.000 hoogtemeters. Zes dagen lijkt in vergelijking met de prestatie van Iker Karrera misschien niet erg spectaculair. Afgezet tegen een normale 12 dagen wandelen voor een enkele reis zet het een en ander in het juiste perspectief.
Op het laatste moment beslis ik om het avontuur met de camera vast te leggen. Philippe Laurent en Muriel Monnoye helpen als support-crew mee met het filmen, plannen en navigeren. De film levert een bijzondere inkijk in het fysieke en mentale verloop van deze tocht op.